Sedap sangat ke Babi ni??

google

Isu coklat Cadbury yang ada DNA babi masih hangat diperkatakan, aku heran sungguh la, isu DNA babi ni bukannya benda baru ,dari dulu lagi ada saja produk yang terlepas daripada penguatkuasaan. Apa sedap sangat ke babi ni?? Sampai hampir kebanyakkan produk makanan di Malaysia ni semuanya nak diletaknya DNA babi. 

Pelik! memang pelik ini memang tak ada isu lain lagi,ini sah agenda yahudi. Kita sebagai orang islam dinegara ni memang banyak dah termakan DNA babi ni, boleh di katakana 80 peratus makanan dihasilkan oleh orang bukan islam.Aku sokong sepenuhnya untuk rakyat Malaysia saman syarikat Cadbury Malaysia! saman sampai bankrup! sebagai pengajaran buat syarikat-syarikat lain yang masih beroperasi mengeluarkan makanan dalam Malaysia. Mereka perlu diberi peringatan bahawa Malaysia ini negara ISLAM!

Ini aku nak share 1 produk, aku tengok ramai budak-budak terutamanya anak-anak kecil umur sekitar 4-7tahun gemar mencapai ketika ibu ayah berkunjung ke kedai-kedai dan supermarket.

goggle
Coklat ni tak ada tanda halal pun, yang malangnya ibubapa tidak memeriksa pun tanda halal ada tertera atau tidak, Aku harap rakyat Malaysia lebih peka dan mempunyai kesedaran yang kuat untuk memastikan setiap makanan yang dikunyah itu halal!


28 comments:

  1. tula , sekarang ni nak makan apa pun tak senang. kena jaga2 takut termakan yang si haram nih. Huhu dahla cadbury hazelnut and roasted almond tu feveret I. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samelah ngan akak, Fhatin.
      Tapi lps ni mmg x mkn dah!

      Delete
  2. bkn coklat je benda lain pun kita kena berjaga2 jg

    ReplyDelete
  3. logo halal pun banyak auta daripada yang ori.lagipun susah JAKIM nak pantau semua.kena berbalik pada pengguna jugak.kalau was was jangan makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah..sekarang pun masih banyak logo halal yang dikeluarkan selain jakim. Ape x boleh saman ke kalau tak ikut piawaian??? Cuba pihak berkuasa jawab ni!
      http://drshikinzainal.blogspot.com

      Delete
  4. Kinder Joy memang takde tanda halal. Dulu pun was-was nak makan tapi lepas check balik, sumbernya memang disahkan daripada sumber yang halal. Tapi tak ingat check kat mana.. huhu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam mana tu. jakim lupa nak cop ke? :D

      Delete
  5. kalau tak ada tanda halal..dan rasa ragu2..better jangan beli dan makan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul tu..rasa was-was elok tinggalkan

      Delete
  6. ya allah, baru sekarang tau yang kinder joy tak ada tanda halal. thank you sebab bagi tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa pun kita kena sentiasa tengok cop halal pada setiap produk makanan ye. .

      Delete
  7. banyak makanan dah syubhah. huish segala isi perut ni mengalir dalam badan kita. Allahu.

    ReplyDelete
  8. kinder joy? huwaaa... kalau kinder bueno pun sama eh?? huhu.. feveret tu. nice sharing. thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samelah. Segala jenis choc adalah fevretku.
      http://drshikinzainal.blogspot.com

      Delete
  9. Nasib baik Cik Mimie tak suka makan coklat2 bagai ni..uiks, manis sangat la.. Pape pun, before kita nak beli or makan sesuatu tu semak tanda halal dulu and baca la doa sebelum makan semoga kita terhindar dari benda2 yang haram ni..

    MENCARI YANG HALAL ITU (FARDHU) WAJIB :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju sangat. dan jangan lupa semak tarikh luput sekali :D

      Delete
  10. better late that never right? nasib baik lah kita dah tau.. erm,sebut pasal kinderjoy tu,gulps.
    takut pulak,lama dah tak makan.

    ReplyDelete
  11. kita sebagai pembeli mmg kene semak dulu kandungan makanan sebelum beli..

    ReplyDelete
  12. pelik jugak, tetiba cadbury ada isu dna bab*. dahlah telan banyak. haha, ya Allah! memang kena belek habis habisan dululah baru beli. alahai

    ReplyDelete
  13. hahaha. tak menahan tajuk entrymyeeeee.
    mula-mula memang rasa macam "arghhhhhhhhhh! seriouslyyyyyy! but why cadburyyyy! huaaaaa!"
    nasiblah terbongkar jugak semua ni. kalau tidak kite dok laa sedap makan. -.-

    ReplyDelete
  14. Disebablan Malaysia ni negara Islam lah ramai orang kita alpa nak check setiap makanan yang nak dibeli ada tanda halal ke tidak.
    Klo yang ada halal pon rupanya tak halal, aptah lagi yang takda logo halal kan?
    Sentiasa lah kita beringat semasa membeli. jangan terlalu alah membeli, menang memakai..

    Jom Baca: Meh Ketawa Ramai2

    ReplyDelete
  15. mesti jatuh jualan jename cokelet tu

    My recent post : Apa Menarik Tentang KLIA2 - Infografik

    ReplyDelete
  16. kjoy mahal je lebey~~~ tak penah bli.

    ReplyDelete
  17. Cekelat daim tak ada tanda halal kan ? Hm. Susah la sekarang. Kadan2 dalam bahan tak ada. Tapi barang-barang yang digunakan. Macam berus buat kek. Kena teliti betul2. Kadang benda gini awal2 jakim dah sahkan tapi bila lama naik tanduk la mereka ni. Nauzubillah.

    ReplyDelete
  18. dulu makan pape pun tak dak ambik kisah sangat aihh, sekarang.. haihh, tak boleh jadi neh.. kena bejaga-jaga.. =_= dah ar # im chocolate lover, sobb.sobb.. nak selamat "make nasi cicah budu" .. hehee~ so far budu halal dan kan sentiasa halal.. hehe :P

    ReplyDelete
  19. my favorute anak akak tu coklat tu...kinderjoy tu...tapi kalau kita rasa ragu-ragu lebih elok kita tinggalkan je lah..masak sendiri lah senang di jamin halal dan berkat lagi..hihi..homemade kat rumah..je lah...

    ReplyDelete
  20. It's fantastic that you are getting ideas from this piece of writing as well
    as from our discussion made at this time.

    My weblog - Las Vegas Microwave Service

    ReplyDelete