Beli Kereta Pertama

…Kali ni nak kongsi sikit pengalaman berurusan untuk beli kereta buat pertama kalinya dalam hidup aku..setelah bertahun-tahun menghabiskan masa menuntut ilmu bermula dari sekolah sehinggalah ke peringkat universiti, dah sampai masanya aku membina kehidupan sebagai seorang yang bekerjaya pula. Puihh.. :)

Entri kali ni khas untuk para graduan lepasan universiti yang ingin membeli kereta pertama. Aku cadangkan sebelum nak beli apa-apa kereta,seelok-eloknya singgah dulu showroom berdekatan tanya segala persoalan tentang kereta yang hendak di beli tu. Kalau boleh test drive lagi baik. Macam aku.. aku akan google dulu tengok review untuk dapatkan sedikit info berkenaan kereta yang hendak dibeli..contoh review boleh tengok kata sini Review Myvi 1.3 SE


Bila dah buat keputusan nak beli model yang mana..mula lah proses mencari Sales Advisor (SA) wakil jualan samada perodua atau proton dan lain-lain. Korang boleh bertanya dengan ahli keluarga ataupun rakan-rakan dengan siapa mereka membeli kereta dan apa yang mereka dapat. Korang kena bijak pastikan korang memilih SA yang tawarkan pelbagai barangan percuma. 



Bagi aku, kalau setakat anti slip mat,kotak tisu or pewangi kereta aku tak heran..yang menjadi pilihan aku adalah part bodykit or rebat yang berbaloi. SA yang bagus sentiasa menjawab pertanyaan kita tanpa rasa fed up. Tapi kita kena faham la jugak bukan kita seorang pelanggannya… 

ok entri seterusnya aku akan cerita pengalaman aku dalam proses pinjaman kereta mengunakan skim graduan.

12 comments:

  1. Excellent pieces. Keep writing such kind of info on your
    page. Im really impressed by it.
    Hey there, You have done a fantastic job.
    I'll definitely digg it and individually suggest to my friends.

    I am sure they'll be benefited from this web site.

    My web-site - legal party pills; www.legaldrugsforsale.com,

    ReplyDelete
  2. waaa tak sabar nak baca entry yang seterusnya..

    ReplyDelete
  3. Tahniah. Pastikan juga bila loan dah approved terus dapat kereta jangan janji manis aje kata ada stok. Tapi bila loan approved kena tunggu pulak lagi 2 minggu. Ini pengalaman kawan Mrs. A sendiri.

    ReplyDelete
  4. SALAM ABG COFFE..IQA TAG ABG KAT SATU GIVEAWAY NI YE..HEEEEE...alang2 tu..bawak kita naik kete sekali buleh ;P

    ReplyDelete
  5. Can I just say what a comfort to discover somebody that genuinely
    knows what they're discussing on the internet.
    You certainly realize how to bring an issue to light and make it important.
    More and more people should look at this and understand this side of the story.

    It's surprising you are not more popular since you certainly possess the gift.



    Here is my blog great post to read

    ReplyDelete
  6. Fine way of explaining, and fastidious post to obtain facts on the topic of
    my presentation subject, which i am going to convey in academy.


    My website ... Las Vegas Washer Repairman

    ReplyDelete
  7. Salam... Untuk Graduan... Tolong baca ini... Penting Ye...
    http://sueakgogeous.blogspot.com/2014/06/kereta-ialah-keperluan-tetapi.html

    ReplyDelete
  8. nice sharing (: akan dimanfaatkan...
    p/s: double klik sunsilk sini.

    ReplyDelete
  9. Thanks for sharing..:)
    p/s : tips kesihatan blh sngh baca sne http://otie86.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. hi saya datang singgah sini sambil follow :)

    ReplyDelete
  11. Salam singgah dan follow sini :)

    Anda dijemput join GA saya,

    http://www.akuseorangtraveler.com/2017/11/give-away-hadiah-misteri-dari-astraveler.html

    ReplyDelete